Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić” održala se u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza 2020. Zatvorena je u četvrtak 27.8. podjelom diploma sudionicima

Stotinjak sudionika prošlo je kroz 11 radioničkih programa i 2 seminarska stupnja. Prvi seminarski stupanj predstavlja temelje pismenosti i medijske kulture, povijesti i teorije filma dok se drugi seminarski stupanj se nalazi u sustavu cijeloživotnog obrazovanja tako da svake godine ima nove predavače i teme. U radioničkom dijelu polaznicima se nude radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, radio igre i radio reportaže, kamere i snimanja, montaže, fotografije, dramske pedagogije i scenarija.

Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja.

Uz uobičajena filmsko-teorijska predavanja, održala su se i predavanja o filmskom izlaganju u videoigrama, internetskom filmu, o društvenoj i političkoj angažiranosti filma i pomalo neizbježno- o strahu od virusa na filmu i TV serijama.

Dr. sc. Boško Picula, jedan od predavača na drugom seminarskom stupnju o radu na Školi medijske kulture izjavio je: “Ove godine na Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” razgovorali smo upravo o tome kako se filmovi mogu promišljati kroz političku paradigmu, kroz situacije za koje smatramo da se upravo preko filma najbolje reflektiraju na našu društvenu situaciju i koji su to filmovi koji nam mogu ukazati na one vrijednosti koje se mogu pojaviti kao iznimno važno i kvalitetno sredstvo pa i sadržaj u nastavi medijske kulture u osnovnim i srednjim školama.

Ivan Munđar, polaznik Škole, ovako je komentirao svoje sudjelovanje: “Ja sam ove godine odabrao radionicu fotografije jer se sjećam da sam prije dvije godine, kad sam posljednji put bio na toj radionici, jako puno toga novoga naučio i što se tiče kreativnih ideja, a i tehničkih normi kojih se treba držati, pa sam došao ponovno.”

Audio i video zapisi izjava te fotografije mogu se pronaći na linku: https://we.tl/t-8vpV7vfXKJ

Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, što potvrđuje i činjenica da se program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, najopširniji izvaninstitucionalni medijski obrazovni program Hrvatskog filmskog saveza, na tematskoj sjednici „Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta“, održanoj, na inicijativu pravobraniteljice za djecu, 11. veljače 2014. u Hrvatskom saboru, istaknuta je kao vodeći program koji razvija i usmjerava audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu kod djece, u novije vrijeme sve izloženije novim medijima.

Prema izvješću Vijeća Europe, Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije. Vrijednost njenog programa potvrđuje i sve veći interes, odnosno sve veći broj prijava na svako novo izdanje. U proteklih dvadeset i jednu godinu lista sudionika se povećala preko dvije tisuće, od kojih se dio kontinuirano vraća. Ta brojka pokazuje kako je najveći broj voditelja filmskih i video družina u osnovnim i srednjim školama te đačkim domovima temeljne spoznaje o filmskom i video stvaralaštvu djece i mladeži stekao upravo na Školi medijske kulture. Također, program Škole medijske kulture prošli su i mnogi sveučilišni profesori što samo doprinosi jednom od ciljeva Škole tj. omogućuje cjeloživotno obrazovanje pojedinca iz područja medijske pismenosti.

Više o Školi medijske kulture možete pronaći na https://smk.hfs.hr/o-skoli.

Ove godine 22. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te sa partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištem Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, Kinom Gaj i Gradskim muzejem Varaždin.