Dr. sc. Ana Đordić će na predavanju u srijedu 25. kolovoza, u CLUB-u Studentskog doma Varaždin, održati predavanje Model filmske edukacije u srednjoj školi, na kojem će prezentirati doktorski rad. Predavanje je obavezno za polaznike I. i II. seminarskog stupnja, a dobrodošli su svi zainteresirani polaznici.

Kao profesorica u srednjoj školi, uočila je nedostatak filmske edukacije u obrazovnom sustavu, te je odlučila pronaći najbolji način za uključivanje filma u škole. Proučavanjem filmskoedukativnih politika, istraživanjem primjera dobre prakse i pretpovijesnog i povijesnog pregleda hrvatske školske filmske edukacije, prošlih nastavnih planova i programa te važećih kurikula, na domaćem terenu i diljem Europe, sastavila je model filmske edukacije u srednjoj školi. Iako je naišla na poteškoće, poput educiranost nastavnika, smjenskog rada i opremljenosti škola, te poteškoće nisu nerješive. Model filmske edukacije kao bazu ima Težakovu metodiku filmske edukacije, s četiri ključna čimbenika: učenik, film, nastavnik i okolnosti. 

Njezin je model prvi korak u implementaciji filmske edukacije u srednju školu, pa željno iščekujemo sutrašnje predavanje.

Ana Đordić diplomirala je kroatistiku i filozofiju te doktorirala filmologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlena je u XIII. gimnaziji kao nastavnica Hrvatskog jezika i Filmske umjetnosti. S doc. art. Jelenom Modrić osnovala je filmskoedukativni program Filmska naSTAVa Hrvatskoga filmskoga saveza. Godinama predaje na Školi medijske kulture „dr. Ante Peterlić“ i članica je selekcijske komisije Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, a bila je članicom selekcijskih komisija ili žirija i drugih festivala filmova mladih. Vanjska je suradnica Projekta filmske pismenosti Hrvatskoga audiovizualnog centra te Hrvatskoga filmskog saveza na obrazovnim i revijskim programima. 

Izuzetna nam je čast što njen friški doktorski rad imamo prilike čuti na našoj 23. Školi medijske kulture! Vidimo se u srijedu 25. kolovoza u 17 sati, pripremite pitanja – Ana zasigurno ima sve odgovore.