(function () { window.onpageshow = function(event) { if (event.persisted) { window.location.reload(); } }; })();

Hrvatsko audiovizualno vijeće je dana 10. ožujka 2023. godine na 11. sjednici u 4. sazivu donijelo Odluku, KLASA: 011-06/23-02/4, URBROJ: 115-01-23-5, o sufinanciranju posebnog programa radi podupiranja rada i poticanja proizvodnje audiovizualnih djela filmskih družina u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj, sukladno članku 10. Zakona o audiovizualnim djelatnostima (NN 61/18, 114/22), a u cilju provedbe važećeg Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva. Sporazum o suradnji s Hrvatskim filmskim savezom (u daljnjem tekstu: HFS) kojim se Hrvatski audiovizualni centar (u daljnjem tekstu: HAVC) obavezuje poduprijeti rad školskih filmskih družina u osnovnim i srednjim školama u proizvodnji audiovizualnih djela iznosi 300.000,00 HRK (39.816,84 eura).

Pod pojmom školske filmske družine obuhvaćene su filmske i medijske grupe koje djeluju kao izvannastavna aktivnost pri osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.  S obzirom na to da navedene družine nemaju status pravnih osoba, a škole koji su nositelji istih nisu registrirane za obavljanje audiovizualne djelatnosti, njima je onemogućena prijava na redovne natječaje HAVC-a. Njihovo financiranje iznimno je ograničeno te ovisi o dobroj volji njihovih osnivača, dok su njihovi rezultati izvanredni te ih je važno dodatno osnažiti.

HFS je zbog navedenog osmislio program poticanja rada školskih filmskih družina, uz sufinanciranje od strane HAVC-a, a u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje (u daljnjem tekstu: AZOO) kako bi se izravno pomoglo školskim filmskim družinama u financiranju njihovih aktivnosti kroz proizvodnju audiovizualnih djela, putem javnog poziva namijenjenog školama na kojima djeluju školske filmske i medijske grupe. Škole će tako ostvariti financiranje za svoje produkcijske aktivnosti (produkcijski troškovi i oprema), a o samom odabiru prijavljenih odlučivat će peteročlano povjerenstvo sastavljeno od po jednog predstavnika HFS-a, HAVC-a, Vijeća HAVC-a, AZOO-a te mentora školske filmske družine koja je primjer dobre prakse. Program će sustavno uvesti način financiranja navedenih grupa uz jasnu institucionalnu podršku HAVC-a, a kroz provedbu HFS-a uz izravan poticaj proizvodnji audiovizualnih djela u sustavu školstva kroz rad s djecom i mladima.

Opširnije o Javnom pozivu možete pronaći u Uputama za prijavitelje. Rok za podnošenje prijava je 20. travnja do 15 sati, a prijave se izvršavaju putem sustava kojem možete pristupiti ovdje.

OBRAZAC A

OBRAZAC B

Upute za prijavitelje