Danas vam predstavljamo radionicu animiranog filma koju vodi Jasminka Bijelić Ljubić iz ŠAF-a Čakovec. Jasminka je studirala informatiku i diplomirala na informatizaciji studija za animirani film. Od 1998. godine radila je na produkciji oko 200 animiranih filmova djece, nekoliko profesionalnih te je vodila oko 80 radionica i proputovala Europu i Ameriku predstavljajući ŠAF-ovu produkciju, čija je danas tajnica. U Školi medijske kulture sudjeluje još od prve Škole 1999. godine, te smo sigurni da će vam u svojoj radionici, zajedno s asistenticom Dinom Nedeljko, također iz ŠAF-a, prenijeti mnoga znanja i ljubav prema animiranom filmu. 

Na radionici animiranog filma upoznat ćete se s teorijskim osnovama animacije te njihovom praktičnom primjenom kroz vježbe i konkretan zadatak/temu na osnovu koje ćete izraditi kratki animirani film za prezentaciju na završnoj projekciji ŠMK-a. Specifični ciljevi svakog polaznika se razlikuju te će se radionica pokušati fokusirati i na njihove individualne želje u svezi učenja, prakticiranja animacije (osobni projekti, školske družine…).

Ovogodišnja tema radionice animiranog filma nije striktno zadana. Prijedlog za temu je Lice grada, čime bi se povezao grad Varaždin kao domaćin s raznim tehnikama izrade animiranih filmova. Zato će se ovaj put kao novinom koristiti dvama pristupima: terenskim praktičnim radom i radom u studiju. Stoga se polaznici mole da ponesu kremu za sunčanje ili pokrivalo za glavu (terenski rad) i pozamašnu količinu volje i strpljenja (studijski rad). Motivaciju pokrivaju voditeljice Jasminka i Dina!

Od polaznika se očekuje da poznaju osnove teorije filma, znaju škljockati fotoaparatom i ponešto nacrtati u crtićastoj maniri. Koristit ćemo računalnu programsku podršku koja je prilagođena polaznicima i kojom se koristimo u radu našeg studija.

Predviđeno dnevno trajanje radionice je 6-8 sati, ovisno o složenosti zadatka i sposobnostima te motivaciji polaznika.

Rad na animiranom filmu je, kako kaže voditeljica radionice Jasminka, izazov i posebno iskustvo. Kreirat ćete svjetove koji nastaju ni iz čega. Vi ćete biti prvotni impuls. Naučit ćete da za svaki problem u animiranom svijetu ima rješenja, a takav pristup moguće je primijeniti i svakodnevnom životu i radu, što kroz poticanje divergentnog mišljenja što kroz sam proces planiranja produkcije animiranih filmova. 

Ovu radionicu možete upisati i samo zbog druženja kroz stvaralački proces. Radit ćemo i timski i individualno u isto vrijeme, a kako je to moguće, uvjerit ćete se ako nam se pridružite na 23. Školi medijske kulture. Vidimo se u Varaždinu!

Dio teksta preuzet s HFS web stranice.