Ambiciozno je u samo 10 dana osmisliti, iskadrirati, izrežirati, snimiti i izmontirati kratki igrani film. Je li to uopće moguće? Tradicija i dugovječnost Radionice igranog filma „Dr. Ante Peterlić“ dokazuje da jest. 

Radionicu igranog filma vodit će redatelj Neven Hitrec, autor brojnih i nagrađivanih dokumentarnih i igranih filmova, koji se okušao i u režiranju kazališnih predstava. Neven je diplomirao filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, dobitnik je godišnje nagrade za filmsku umjetnost Vladimir Nazor, Grand Prixa na festivalu u Puli i Vjesnikove nagrade Breza za najboljeg debitanta godine.

Polaznici će kroz praksu i teoriju na Nevenovoj radionici naučiti osnove redateljskog zanata, osnove kadriranja i mizanscene, pretvaranje pisane riječi u audio-vizualnu formu. Svrha je dati kratak, ali dojmljiv uvid u proces stvaranja igranog filma, polaznicima dati korisne i praktične savjete koji će im pomoći u budućem radu, mentorirati njihov rad, voditi ih kroz kreativne i tehničke odluke koje su sastavni dio filmskog stvaranja.  Radionica igranog filma vrlo je komplekse prirode, zato što se u njoj spajaju znanja i umijeća raznih filmskih zanimanja – scenarista, redatelja, snimatelja slike, snimatelja tona, montažera.  Ta kompleksnost će od svih sudionika tražiti velik i raznovrstan angažman, kao i zadovoljstvo bavljenja kreativnim poslom.

Program se sastoji od razvoja sinopsisa u scenoslijed i scenarij, rad na knjizi snimanja, režiji i snimanju scena iz scenarija, te sudjelovanja u montažnom i postproducijskom procesu. Krajnji rezultat bit će kratka igrana filmska vježba, koju kao grupni projekt potpisuju svi polaznici radionice.

Veselimo se kreativnom i intenzivnom druženju!