Pišemo, snimamo, prepravljamo priču – predstavljamo vam radionicu za scenarij! Osnove scenaristike nije teško savladati. Uz malo teorije, potreban je dobar komad vježbe. Upravo to vas očekuje od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu na scenarističkoj radionici Škole medijske kulture.

Svake se godine ukupno znanje na globalnoj razini udvostručuje, zahtijevajući od nas da se sve brže prilagođavamo novim okolnostima. Zato vam danas kratkim i originalnim videom predstavljamo radionicu za scenarij koju će na 23. Školi medijske kulture voditi naša Irena Krčelić, dramaturginja i dramska spisateljica, idejna začetnica scenarističkih radionica Palunko. 

Irena je kao mentorica surađivala i na Školi filmskog pripovijedanja Pokaži jezik, Ljetnoj filmskoj školi na Šipanu i Dunavskoj scenarističkoj radionici. Kao scenaristica radila je na desetak televizijskih serija. Irenina desna ruka na radionici je i filmska redateljica Dalija Dozet. 

Radionica za scenarij organizirana je u malu grupu unutar koje svaki polaznik oblikuje svoju ideju u scenarij za kratak film, održi glumačku probu uz pomoć kolega s radionice te snima probnu verziju filma – sve uz stručno vodstvo voditeljica. 

Snimljeni materijal se pregledava i vraća vas scenariju, pa se prepravljaju sve uočene greške i nelogičnosti. Na taj način ne samo da se usvajaju osnovna znanja cijelog procesa – od ideje do realizacije – već se koriste i dva ključna momenta, glumačka proba i radna snimka kao povratne informacije koje pomažu da zamišljenu priču izložimo pitkije, napetije i zanimljivije. Zbog pristupačnosti tehničke opreme, više nema nikakvog razloga da budući scenaristi odmah ne uključe kameru, mikrofon i bar jedno rasvjetno tijelo te snime prvu verziju teksta kako bi čim prije dobili povratnu informaciju funkcionira li priča koju su zamislili.

Cilj je radionice provesti svakog sudionika kroz proces osmišljavanja i pisanja scenarija za kratki film te osposobljavanje da ga snimi i montira samostalno – ne za gledatelja, već za sebe, kao alat koji će koristiti kao smjernicu pri daljnjem radu na tekstu. Osim nastavnicima i profesorima kao podrška za rad s učenicima osnovnih i srednjih škola, radionica je namijenjena i svima zainteresiranima za izražavanje, stvaralaštvo i komunikaciju kroz film i video.

Za sudjelovanje se možete prijaviti do 1. srpnja 2021. godine na poveznici: https://smk.hfs.hr/prijavnica-2021