Danas vam predstavljamo radionicu za fotografiju koju će voditi Darije Petković uz stručnog suradnika Milivoja Kuhara. Darije Petković akademski je snimatelj, novinski fotograf i urednik fotografija, a još od studija samostalno snima i izlaže, gotovo isključivo u crno-bijeloj tehnici. Milivoj Kuhar prva iskustva o filmu i fotografiji stjecao je u ŠAF-u, a danas je fotograf i urednik na portalu www.fotografija.hr.  

Radionica za digitalnu fotografiju predviđena je za nastavnike osnovnih i srednjih škola te ostale zainteresirane osobe koje žele upoznati medij fotografije. Program radionice upoznat će polaznike s osnovama fotografije ili proširiti stečena znanja promišljanja fotografskih tema kao  i vještine fotografiranja.

Radionički program predviđa usvajanje vještina korištenja fotografske tehnike te razumijevanje principa djelovanja fotografske tehnike. Nakon uspostave kontrole nad fotoaparatom polaznike radionice upoznajemo s programima za obradu fotografija. Polaznici savladavaju osnove obrade digitalne fotografije koja završava ispisom fotografije ili drugim oblikom prezentacije.

Osim tehničko tehnološkog dijela, radionica predviđa snimanje i realizaciju niza zadataka/tema: kompozicija slike, boja, crnobijelo, objektivi, bljeskalica, fotoreportaža, foto vijest, foto esej, krajobraz i portret. Polaznike radionice upoznaje se sa suvremenom fotografskom scenom, prezentiraju se monografije, videofilmovi i multimedijalne prezentacije poznatih fotografa, razgovara se o autorskim stilovima i autorskom pristupu temi.

Svaki polaznik obrađuje temu koju dogovori s voditeljem radionice i snimljene fotografije donosi na grupne konzultacije, gdje se doneseni materijal komentira i tako usvaja kritički odnos prema vlastitom i tuđem radu.

Radionica završava grupnom izložbom fotografija s naglaskom na autorski pristup. Na završnoj izložbi uključeni su svi polaznici.

Napomena: Uvjet za sudjelovanje na radionici je posjedovanje digitalnog fotoaparata koje polaznici trebaju ponijeti sa sobom na radionicu dok je poželjno imati u posjedu prijenosno računalo.

Nažalost, ovogodišnja Radionica za fotografiju popunjena je u rekordnom roku, no pratite nas i dalje – još je mjesta preostalo na drugim radionicama koje ćemo vam detaljno predstaviti u ovih nekoliko tjedana.